Thanatopraxie

Een andere manier van opbaren
De ervaring leert dat veel mensen het bijzonder fijn vinden om hun overleden dierbare ook de laatste dagen voor de uitvaart nog bij zich thuis te hebben. In veel gevallen maak ik dan gebruik van de expertise van Pauline en Hans van HQ Thanatopraxie. Zowel de families als ikzelf zijn onverdeeld enthousiast over de vakkundigheid en empatische manier waarop het team van HQ Thanatopraxie zijn werk doet.
Lichte balseming
Thanatopraxie is een lichte balseming die het lichaam tijdelijk conserveert na overlijden. Met deze behandeling wordt de ontbinding en bacteriegroei in het lichaam geremd  of vertraagd. Zodoende heeft de omgevingstemperatuur geen invloed op het ontbindingsproces. Hinderlijk gebrom van de motor van de koelinstallatie en ijsvorming rondom het lichaam behoren daarbij tot het verleden.
Cosmetisch aspect
Blauwe verkleuring aan bijvoorbeeld de nagels, oren en lippen zijn na een lichte balseming sterk verminderd en in veel gevallen weg. Ook een ingevallen gelaat en mond krijgen weer wat vorm terug na de behandeling. Tevens is de kans op besmettingsgevaar, hinderlijke geuren, vochtverlies en verkleuringen nihil, omdat de behandeling ervoor zorgt dat de ontbinding en de bacteriewerking van binnenuit het lichaam stil wordt gelegd.
De behandeling
Wat de behandeling inhoudt kan het beste worden vergeleken met nierdialyse. Daarbij wordt het ‘vervuilde’ bloed uit het lichaam gehaald, gereinigd, en weer terug in het lichaam gebracht. Bij de thanatopraxie wordt, anders dan bij de nierdialyse, een balsemvloeistof teruggebracht die de ontbinding tijdelijk stil legt of vertraagt. Na de behandeling verzorgt en kleedt Pauline of Hans je dierbare, waarbij het altijd mogelijk is om te helpen.
Waar en wanneer
Na een melding van overlijden krijg ik van Pauline of Hans een tijdstip door waarop de lichte balseming kan plaats vinden. Het is wenselijk om het lichaam voordien een aantal uren met rust te laten. In de meeste gevallen gebeurt de balseming gewoon thuis, zonder dat familieleden daar hinder van hebben. De balsemers zijn volledig uitgerust en zullen veelal alleen warm water en elektra nodig hebben. Alleen na obductie (sectie) of orgaandonatie wordt de balseming in een mortuarium uitgevoerd, waarna de overledene wordt thuis gebracht.
Kosten
Thanatopraxie is niet duurder dan wanneer je kiest voor opbaring met behulp van koeling. Neem voor meer informatie gerust contact op.
 
Cookie instellingen