Kinderuitvaart

Er zijn geen gradaties in verlies te benoemen, ieder verdriet is uniek. Maar het ergste wat je als ouder kan overkomen is dat je kind overlijdt. Dat raakt je in het diepst van je hart.  Belangrijk is dat ouders de tijd kunnen nemen om, nu het nog kan, bij hun kindje te zijn. Er mag niet te veel tijd verloren gaan aan regelen. De keuze tussen begraven of cremeren zal op de eerste dag besloten moeten worden. Alle andere beslissingen kunnen later in de week worden genomen. Monique Dommanschet UitvaartbeZieling ondersteunt je bij wat je eigenlijk niet wilt; afscheid nemen. Een afscheid dat door zijn vorm, inhoud en warmte kracht moet geven voor de toekomst.


Uitvaart wel of niet

Volgens de wet is een uitvaart bij een onvoldragen baby tot 24 weken niet verplicht. Er hoeft ook geen aangifte te worden gedaan bij de burgerlijke stand, maar het mag wel. Een uitzondering hierop is de situatie dat een baby, bij een zwangerschap van minder dan 24 weken, langer dan 24 uur heeft geleefd. In dat geval is er wel een begraaf- of crematieplicht. Vroeger was persoonlijk afscheid nemen na het overlijden van een (on)geboren baby niet vanzelfsprekend. Tegenwoordig weten we dat het voor de rouwverwerking beter is om dit bewust wél te doen. Er zijn nu meer mogelijkheden om op een passende en mooie manier afscheid te nemen. Ook voor de allerkleinsten is er een passende kinderuitvaart.


Opbaren

Afscheid nemen doe je zelf, op jouw manier. Dat kan bijvoorbeeld zijn door te helpen met het verzorgen en aankleden van je kindje. Een baby, hoe klein ook, kan daarbij worden gekleed in speciaal ontworpen kleertjes, die rekening houden met de tere huid. Of wanneer het kindje daarvoor nog te klein is, in speciale wikkeldoekjes van zachte badstof. Ook voor iets oudere kinderen zijn diverse mogelijkheden in wikkeldoeken, mandjes of kistjes. Monique Dommanschet UitvaartbeZieling kan je suggesties doen voor het nemen van afscheid, bijvoorbeeld door de mogelijkheid van thuis opbaring.  De manier waarop dit wordt vormgegeven,  biedt ruimte om op een liefdevolle manier afscheid te nemen.
Cookie instellingen